☰ Menu
"Wybierz pracę, którą kochasz, i nie przepracujesz ani jednego dnia więcej w Twoim życiu."
Konfucjusz

Sommelierski



Kurs wiedzy o winie ma za zadanie przybliżyć sztukę picia wina, podawania, komponowania z daniami. Kurs jest skierowany dla osób, które chciały by powiększyć swoją wiedzę na temat win oraz osób pracujących w gastronomi, które chcą odkryć w sobie sommeliera. Dzięki naszej Akademii po ukończeniu kursu będą mogli zagłębić się bardziej w historię win. Kurs jest połączeniem teorii z degustacją oraz przekąskami.

Umiejętności praktyczne, których nauczysz się na kursie pozwolą Tobie z większą swobodą poruszać się w restauracji, zarówno jako gość jak i pracownik. Kelnerzy, którzy sprawują pieczę nad kartą win oraz osoby, które aspirują do stanowiska sommeliera, znajdą tu drogocenne wskazówki.

Zajrzyj do naszej galerii z kursów, które przeprowadziliśmy!


 

Harmonogram szkolenia:

Czas trwania: 6 godzin
W tym:

1. Część teoretyczna:

  • Podstawowe rodzaje wina
  • Wina spokojne (wina białe, czerwone, różowe)
  • Wina musujące
  • Wina wzmacniane
  • Podawanie wina
  • Wybór kieliszków do danego wina
  • Wybór stylu otwierania wina
  • Dobór narzędzi do otwierania wina
  • Podstawowe szczepy i ich występowanie
  • Klasyczne szczepy
  • Podstawowe regiony winiarskie
  • Czytanie etykiety
  • Jak degustować i omawiać wino rozpoznawanie win poprawnych w aromacie i smaku
  • Analiza wzrokowa, smakowa, węchowa
  • Słownictwo winiarskie
  • Przechowywanie wina i temperatura podawania  wina
  • Światło jak działa na wino
  • Wilgotność
  • Podawanie wina w odpowiedniej temperaturze
  • Łączenie wina z potrawami
  • Reguły łączenia wina z potrawami
  • Łączenie podstawowych elementów kulinarnych z winem
  • Omówienie skutków połączeń

2. Przerwa obiadowa

3. Część praktyczna

4. Egzamin teoretyczny i praktyczny

5. Rozdanie certyfikatów

Cena:  249 zł


 e-mail: kontakt@akademiarestauratorow.pl

« wróć do kursów
« wróć do głównej